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Josh Raynolds pour Vinous

Note d’Antonio Galloni, Vinous

Texte original (anglais)

Antonio Galloni — Vinous
From: Never a Dull Vintage in the Northern Rhône (Dec 2022)

2020 Côte-Rôtie Lancement – 96 points

Opaque ruby. A seductively perfumed bouquet evokes mineral- and spice-accented red and blue fruits, peony, vanilla and incense, along with a botanical herb nuance and a hint of black pepper. Broad and fleshy but distinctly lively on the palate, offering intense Chambord, cherry-cola, fruitcake, floral pastille and exotic spice flavors that show outstanding clarity and back-end lift. Smooth, steadily building tannins add shape to an extremely persistent finish that echoes the mineral and floral notes.
By Josh Raynolds, December 2022

2020 Côte-Rôtie Les Rochins – 95 points

Vivid purple. Displays pungent, mineral- and spice-accented dark fruit, licorice, potpourri and smoked meat scents that open up steadily with aeration. Chewy and focused on the palate, offering bitter cherry, cassis and fruitcake flavors that are braced by a spine of juicy acidity. Dusty tannins firm the impressively long finish, which strongly echoes the cherry and floral notes.
By Josh Raynolds, December 2022

2020 Côte-Rôtie Le Combard – 94 points

Deep violet color. Smoke- and spice-accented aromas of ripe red and dark berries, licorice and succulent flowers pick up a spicy nuance as the wine opens up. Vibrant cassis and black raspberry flavors are braced by a spine of juicy acidity, and a cracked pepper note adds spicy cut to the back half. Becomes sweeter with air and features a suggestion of cola on the impressively long, smoky finish, which features harmonious tannins and lingering florality.
By Josh Raynolds, December 2022

2020 Côte-Rôtie Les Triotes – 93 points

Dark violet color. Smoky cherry and black raspberry on the nose, along with suggestions of baking spices, violet and cracked pepper. Supple and energetic on the palate, offering appealingly sweet, spice-laced red and dark berry and floral pastille flavors that deepen through the back half. The spicy note returns on a long, juicy finish that shows fine clarity and smooth, even tannins.
By Josh Raynolds, December 2022

2020 Côte du Rhône La Part des Vivants – 91 points

Full ruby. There are cherry, blackcurrant, pungent flowers and smoked meat notes on the nose that pick up a hint of olive with aeration. Silky and broad on the palate, offering concentrated, spice-tinged bitter cherry and dark berry flavors and a spicy snap of black pepper. Closes on a floral note, showing very good persistence, even tannins and lingering spiciness.
By Josh Raynolds, December 2022

Traduction française

Antonio Galloni — Vinous
Extrait de : « Never a Dull Vintage in the Northern Rhône » (décembre 2022)

2020 Côte-Rôtie Lancement – 96 points

Robe rubis opaque. Un bouquet séduisant évoque les fruits rouges et bleus aux accents minéraux et épicés, la pivoine, la vanille et l’encens, avec une touche d’herbes aromatiques et une pointe de poivre noir. Bouche ample et charnue mais vive, offrant des arômes intenses de Chambord, cerise-cola, cake aux fruits, bonbon floral et épices exotiques, d’une grande pureté et fraîcheur. Les tanins soyeux et progressifs structurent une finale d’une persistance exceptionnelle, marquée par des notes florales et minérales.

2020 Côte-Rôtie Les Rochins – 95 points

Robe pourpre vive. Arômes intenses de fruits noirs, de réglisse, d’épices, de pot-pourri et de viande fumée aux accents minéraux. En bouche, texture dense et précise, dévoilant des saveurs de cerise amère, cassis et cake aux fruits, soutenues par une acidité juteuse. Les tanins poudrés resserrent une longue finale qui prolonge les notes de cerise et de fleurs.

2020 Côte-Rôtie Le Combard – 94 points

Robe violette profonde. Nez fumé et épicé, marqué par les fruits rouges et noirs mûrs, la réglisse et les fleurs. À l’ouverture, nuances de poivre et d’épices. En bouche, cassis et framboise noire vibrants soutenus par une trame acide, avec une note de poivre concassé en finale. Devient plus suave à l’aération, avec des touches de cola, des tanins harmonieux et une finale fumée et florale persistante.

2020 Côte-Rôtie Les Triotes – 93 points

Robe violette sombre. Arômes de cerise fumée et de framboise noire, relevés d’épices de pâtisserie, de violette et de poivre noir. Bouche souple et énergique, avec des saveurs sucrées de fruits rouges et noirs épicés et de bonbon floral, gagnant en profondeur sur la finale. Longue finale juteuse et épicée, aux tanins fins et soyeux.

2020 Côte du Rhône La Part des Vivants – 91 points

Robe rubis intense. Nez de cerise, cassis, fleurs intenses et viande fumée, avec une touche d’olive à l’aération. Bouche soyeuse et ample, offrant des arômes concentrés de cerise amère, de fruits noirs et de poivre noir. Finale florale et persistante, aux tanins équilibrés et à la touche épicée durable.